"Australische trip De Crem kost 21.000 euro per dag" (Van der Maelen)

De trip van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) kost de Belgische staatskas 21.000 euro per dag, onder meer voor de huur van het vliegtuig en de crew. Dat zegt sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen vernomen te hebben. "Ik vind dat niet verantwoord en ik stel me serieuze vragen bij die uitstap", zegt hij in De Zondag. De socialistische begrotings- en defensiespecialist zal de Defensieminister bij zijn thuiskomst daarover ondervragen.

Vrijdag vertrok De Crem op missie van een week naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Het bezoek kadert deels in de voorbereiding van de herdenking van WO I. Australië en Nieuw-Zeeland namen massaal deel aan de oorlog door respectievelijk 417.000 en 100.000 soldaten naar Europa te sturen. In het vooruitzicht van de NAVO-top van Chicago in mei 2012, zal De Crem er ook praten over de internationale operaties voor vrede en veiligheid waar Australië en Nieuw-Zeeland troepen inzetten, zoals in Afghanistan. In Jakarta, Indonesië, zal hij spreken op de Internationale Defensiedialoog.

"Wat heeft de Belgische defensie nu met de Australische defensie te maken? Het is niet

zo dat wij met die landen in een of ander verdedigingsverband samenwerken. En de afspraken voor de herdenking van Wereldoorlog I kan je op een andere, goedkopere manier maken. Een gewone uitnodiging aan de Australische regering zou volstaan", stelt Van der Maelen. (VEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud