Advertentie
Advertentie

Automatische noodstop voor Tihange 2 na probleem met voedingswaterpomp

Een probleem met een klep van een voedingswaterpomp heeft de kernreactor Tihange 2 woensdagavond automatisch doen stilvallen. Dat bevestigt Electrabel dinsdag aan Belga. Momenteel wordt de reactor opnieuw opgestart.

De kernreactor Tihange 2, met een vermogen van 1.008 MW is woensdagavond omstreeks 17.00 uur stilgevallen na een probleem met een pomp. "Er was in de centrale een technische afwijking aan een klep van de voedingswaterpomp, die water voor een stoomgenerator voorziet," legt woordvoerster van Electrabel Geetha Keyaert uit. "Daardoor is een veiligheidsmechanisme in werking getreden, met een automatische stopzetting van de reactor als gevolg."

Na analyse en herstel van de situatie werd de centrale intussen opnieuw aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Donderdag omstreeks 14.30 uur draaide de reactor opnieuw op 40 procent van haar vermogen. "Op het einde van de dag zou de centrale in principe opnieuw op vol vermogen werken," aldus Keyaert.

Ze benadrukt dat het incident zich voordeed in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale, en dat het geen incident op de INES-schaal (International Nuclear Event Scale) betreft. De nucleaire regulator FANC stelt dat het incident nog wordt geanalyseerd.

De reactor, die in 1983 in gebruik werd genomen, lag recent een hele tijd stil na de commotie over de scheurtjes in de wand van de reactorkuip. Het FANC gaf in mei groen licht voor de heropstart van de reactor. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud