Barroso voor het eerst sinds eurocrisis naar Athene

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie reist donderdag naar Athene voor overleg met de Griekse premier Antonis Samaras. Het is de eerste keer sinds juni 2009 dat de voorzitter van de Commissie in Griekenland neerstrijkt.

Barroso heeft de voorbije maanden en jaren uiteraard veelvuldig contact gehad met Griekse regeringsleiders, maar het is de eerste keer dat hij het noodlijdende euroland bezoekt sinds de eurocrisis op het voorplan trad. De crisis barstte los toen toenmalig premier George Papandreou in het najaar van 2009 een veel groter dan verwacht begrotingstekort aankondigde.

De woordvoerder van de Commissie wou niet ingaan op de vraag of Barroso donderdag met een specifieke boodschap naar Athene trekt. "Het doel van het bezoek bestaat erin de economische situatie in Europa en in Griekenland in het bijzonder te bespreken", zo luidde het karige commentaar. Er staat voorlopig enkel een onderhoud met Samaras op de agenda.

In Griekenland starten de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds dinsdag met de evaluatie van de achterstand die Griekenland heeft opgelopen bij de uitvoering van de opgelegde saneringen en economische hervormingen. Het eindrapport van de zogenaamde troika moet als basis dienen voor een besluit over de vrijmaking van een schijf van 31,5 miljard euro uit het tweede reddingsplan van 130 miljard euro. Die beslissing zal allicht pas in september worden genomen. (BENOIT MARQUET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud