Bart De Wever: "Franstaligen in Vlaanderen zijn migranten"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever bestaat in Vlaanderen geen Franstalige minderheid, enkel "migranten die zich moeten aanpassen". Dat heeft hij vrijdagmorgen verklaard op de RTBF-radio.

"Ik vind dat er geen Franstalige minderheid bestaat in Vlaanderen. Er zijn wel migranten die zich moeten aanpassen. Dat wordt ook gevraagd aan Marokkanen en Turken. Zij krijgen niet te horen: 'Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal'. Dat zou al te gek zijn", antwoordde De Wever op vragen van luisteraars. De N-VA-voorzitter ontkende ook onverdraagzaam te zijn.

"Iedereen is welkom in Vlaanderen. Men kan er Frans blijven spreken. Het enige wat wij vragen, is dat de officiële taal het Nederlands is", ging De Wever verder.

Mochten de Franstaligen in de jaren '20 en '30 zijn ingegaan op het Vlaams voorstel om het land tweetalig te maken, dan had "België als natie" volgens de N-VA'er gered kunnen worden. "Dat is zeer ironisch", luidde het.

De Belgische identiteit, "uitgevonden in de 19de eeuw", is volgens De Wever terug te vinden in Brussel, "historisch gezien een Vlaamse stad die Franstalig werd gemaakt". "En aangezien dat het kind van België is, moeten de twee ouders zich erover ontfermen." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud