Basisscholen omzeilen maximumfactuur

Tal van Vlaamse basisscholen omzeilen de maximumfactuur door extra geld te innen via ouderverenigingen. Sinds de invoering van de maximumfactuur zijn er daartoe al 200 ouderverenigingen bijgekomen. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) noemt de praktijk zaterdag in Het Laatste Nieuws "ontoelaatbaar".

Sinds 1 september 2008 mogen de Vlaamse basisscholen jaarlijks aan de ouders maximaal 60 euro per leerling vragen voor tijdschriften en culturele uitstappen. Voor meerdaagse uitstappen, zoals bos- of zeeklassen, kunnen ze gedurende de hele schoolloopbaan nog eens 360 euro extra innen. Zijn bepaalde activiteiten toch duurder, dan moeten de scholen die betalen van de werkingsmiddelen die ze krijgen van de overheid. Maar die subsidies blijken vaak niet te volstaan, dus halen ze het geld bij... de ouders. Die betalen aan het oudercomité, dat de sommen vervolgens aan de school "schenkt". Dat bevestigen verschillende scholen en ouderverenigingen aan de krant.

Volgens cijfers van de koepel van ouderverenigingen zijn er sinds 2008 200 nieuwe ouderverenigingen bijgekomen. "En dat heeft veel te maken met de maximumfactuur. Vele scholen hebben het daardoor financieel moeilijk en richten een comité op dat extra geld int", klinkt het.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) kondigt aan te zullen optreden tegen de "creatieve" scholen. "Want zulke praktijken kunnen echt niet. Ze hollen het doel van de maximumfactuur uit. De scholen hebben voldoende extra subsidies gekregen, zo'n 40 procent, zodat ze geen extra geld van de ouders nodig hebben." (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud