BBC start reeks over splitsing België

De Britse openbare omroep BBC is op zijn site een reeks begonnen over de mogelijke splitsing van België. Onder de titel "Coming Untied?" wordt een blik op de toekomst van ons land geworpen. In het eerste artikel portretteert journalist Henri Astier het noordelijke landsdeel.

"Vlaanderen kan bogen op een hoge welvaart, een hardwerkende bevolking en prachtige steden als Brugge, Gent en Antwerpen", schrijft de BBC. "Veel Vlamingen vragen zich af waarom hun belastinggeld naar een regio vloeit die ze beschouwen als achtergesteld en slecht beheerd."

De Britten stippen aan dat het Waalse landsgedeelte niet van een staatshervorming wil weten. Volgens de BBC ligt de oorzaak van het probleem erg diep. De culturele kloof tussen het Germaanse noorden en het Latijnse zuiden verdeelt het land al sinds de Romeinse overheersing. "Bovendien werden de Vlamingen lang miskend door de Franstaligen."

Wallonië weet zich volgens de Britse omroep gesterkt door de Franssprekende gemeenschap, die wereldwijd 200 miljoen mensen telt. De Vlamingen hebben die ruggensteun niet en zijn daarom een stuk enthousiaster om andere talen te leren en hun horizon te verbreden. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud