Bedrijfsleider kan straks zelf kartelboete krijgen

De Belgische mededingingsautoriteit zal binnenkort een bedrijfsleider die zich schuldig maakt aan kartelvorming persoonlijk kunnen beboeten. Tot nu toe kan dat enkel met bedrijven. De nieuwe maatregel past in het ruimer hervormingspakket dat minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) klaar heeft voor de Belgische concurrentiewaakhond, zo schrijven De Tijd en L'Echo woensdag.

Over het gebrek aan slagkracht van de mededingingsautoriteit duiken regelmatig berichten op. Minister Vande Lanotte hoopt daar met kortere procedures, voorlopige maatregelen en minnelijke schikkingen verandering in te brengen. Meteen wil hij ook de bevoegde afdeling bij de FOD Economie en de Raad voor de Mededinging in één structuur en onder één directie plaatsen.

Momenteel waken vier structuren over de naleving van de concurrentieregels in ons land: het prijzenobservatorium, de Dienst voor Mededinging, de Raad voor Mededinging en het Auditoraat. Maar in de praktijk loopt die samenwerking niet al te vlot. Een eengemaakte structuur moet daar een mouw aan passen, al blijven er wel aparte niveaus voor onderzoek en beslissing om de rechten van de verdediging te vrijwaren.

Voorts krijgt de concurrentiewaakhond meer autonomie en worden de procedures hervormd. Voorlopige maatregelen, zoals het opschorten van een aangevochten prijsstijging in afwachting van de definitieve uitspraak, moeten het tot slot mogelijk maken korter op de bal te spelen.

Volgens De Tijd zou Vande Lanotte zijn plannen deze vrijdag aan de ministerraad willen voorleggen.

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud