Beeld van de Verenigde Staten in België is verbeterd

De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, heeft zondag in Voeren zijn bezoekronde bij de 589 Belgische steden en gemeenten afgerond, een belofte die hij zichzelf had gesteld bij zijn aantreden in 2009. Het doel van die ronde van België was om de banden tussen de Verenigde Staten en België opnieuw aan te halen, zeker na de moeilijke jaren tijdens het presidentschap van George W. Bush.

"Wanneer we in 2009 arriveerden, wisten we dat we beter konden doen en dat we beter moesten doen", aldus Gutman, verwijzend naar het toen overwegend negatieve beeld van de Belgen over Amerika. Gutman herinnerde zondagavond, op een receptie voor de provinciegouverneurs en burgemeesters, aan de "spanning" die er bestond met een deel van Europa - dat zich verzette tegen de oorlog in Irak. Er was "de sluiting van de haven van Antwerpen voor onze schepen", "de sluiting van het Belgische luchtruim voor onze vliegtuigen" en de mogelijke "veroordeling in België van onze ambtenaren van het ministerie van Defensie".

"We hebben het partnerschap met de mensen moeten herstellen. En we hebben dat gedaan met de belofte om elke stad en gemeente te bezoeken", aldus Gutman. Volgens hem is het beeld van de Verenigde Staten in België de voorbije jaren verbeterd. De ambassadeur prees daarbij de samenwerking in Afghanistan, Libië en Centraal-Afrika.

Gutman vertrekt op 23 juli als ambassadeur, twee weken na de Amerikaanse feestdag en twee dagen na de Belgische nationale feestdag. De naam van zijn opvolger is nog niet bekend. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud