Begroting: kernkabinet zet discussie woensdag voort (UPDATE)

De federale regering zet woensdag de besprekingen over de opmaak van de begroting 2010 en 2011 voort. Het kernkabinet boog zich zaterdagnamiddag op Hertoginnedal al een eerste keer over het dossier. Over een verhoging van de accijnzen op diesel werd nog niet gesproken.

Na de bilaterale contacten van de voorbije weken met de verschillende vakministers nam de regering de begroting zaterdag op Hertoginnedal een eerste keer onder de loep. Dat gebeurde volgens premier Herman Van Rompuy in een opbouwende sfeer.

Aan de oprit van het kasteel legden verschillende vicepremiers zaterdagnamiddag een aantal weinig concrete verklaringen af. Enkel Open Vld-vicepremier Guy Vanhengel had het voor de camera's over concrete maatregelen. Hij verwees naar een verhoging van de accijnzen op diesel, die in ons land een stuk lager liggen dan in de ons omringende landen. Een verhoging kan volgens hem worden beschouwd als een zogenaamde groene belasting.

Naar verluidt werd over dergelijk initiatief rond de onderhandelingstafel echter niet gesproken. Het kernkabinet bekeek zaterdag enkel de uitgangspunten van de begrotingsopmaak en riep een rist werkgroepen in het leven. Die werkgroepen moeten zich buigen over de (primaire) uitgaven, de fiscale en niet-fiscale inkomsten en de sociale zekerheid. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud