Begroting: Nu Europa sussen, in februari nog extra maatregelen

De federale regering blijft overtuigd dat haar begroting toelaat om met een groei van 0,8 procent af te klokken op een tekort van 2,8 procent. Dat hebben begrotingsminister Olivier Chastel (MR) en zijn collega van Financiën Steven Vanackere (CD&V) vrijdag na afloop van het kernkabinet gezegd. Toch bespraken de topministers maatregelen om de Europese Commissie vandaag nog te overtuigen geen sancties tegen België voor te stellen.

Vrijdag raakte bekend dat regering en Commissie al een hele tijd in discussie zijn over de Belgische begroting voor 2012. Volgens Europa volstaat die niet om het tekort onder de 3%-grens te krijgen. In een brief vraagt bevoegd eurocommissaris Olli Rehn extra besparingen of minstens een bevriezing van uitgaven ten belope van 1,2 tot 2 miljard euro.

Het kernkabinet sprak vrijdag effectief een aantal ingrepen af, maar laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. "We zullen daar pas over communiceren nadat we ze met Rehn hebben besproken", klonk het bij Vanackere. Vrijdagnamiddag volgen al nieuwe contacten. De christendemocraat wil de Commissie in elk geval nu al duidelijk maken dat de regering bij de begrotingscontrole in februari extra maatregelen zal treffen.

MR-vicepremier Didier Reynders liet eerder op de dag wel al verstaan dat de regering haast niet anders kan dan een aantal uitgaven nu al tijdelijk te bevriezen, om vervolgens nieuwe ingrepen te doen. "Niemand ontkent dat we nieuwe maatregelen zullen moeten nemen", erkende Vanackere. "Iedereen weet dat 0,8 procent groei waarschijnlijk niet realistisch zal zijn."

Vrijdagnamiddag staan al nieuwe contacten met Olli Rehn en zijn technici gepland om een formeel voorstel tot sancties in het kader van de buitensporite tekortprocedure te voorkomen. Financieminister Vanackere is er alvast "van overtuigd dat Europa zal aanvaarden dat België wel degelijk zijn engagementen nakomt". (KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud