Begroting - Rekening houden met slechtere groeiverwachtingen

De regering moet bij het opmaken van de begroting rekening houden met de slechtere groeiverwachtingen voor 2013. Dat stelden de sp.a- en MR-vicepremiers Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zaterdag bij de aanvang van het kernkabinet dat dit weekend de begrotingswerkzaamheden hervat en zich ook buigt over anti-crisismaatregelen.

Het monitoringcomité hield bij het berekenen van het te verwachten begrotingstekort rekening met een groei van 0,7 procent. Maar het IMF en Europa menen dat de groei niet hoger zal zijn dan 0,2 of 0,3 procent, stellen De Morgen en Le Soir zaterdag. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wilde wachten tot de nieuwe groeiverwachtingen officieel zijn. Als die lager uitvallen, moeten er bijkomende maatregelen komen, stelde hij.

Voor Johan Vande Lanotte moet er rekening mee gehouden worden dat de groei lager zal liggen dan het eerder gunstige cijfer van de Nationale Bank. Dat kan gedeeltelijk of volledig gebeuren, aldus nog de sp.a'er. Hij waarschuwde wel dat nieuwe maatregelen een zo positief mogelijke invloed moeten hebben op de werkgelegenheid, en hij benadrukte dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Voor Reynders getuigt het van voorzichtigheid om rekening te houden met een lagere groei. Een groei van 0,3% van het bbp betekent een bijkomende inspanning van 5 à 600 miljoen, waarvan ook de gemeenschappen en gewesten een deel zullen moet bijdragen, aldus de MR-vicepremier.

Laurette Onkelinx (PS) pleitte ervoor om het budgettaire pad te verlichten. Het slechte nieuws - Ford Genk, Dexia, de lagere groei - blijft aanhouden. Daarom zijn werkgelegenheidsmaatregelen nodig.

Zaterdag ligt het resultaat van de verschillende werkgroepen op de tafel van het kernkabinet en werken de topministers de primaire uitgaven af.

(AHO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud