Advertentie
Advertentie

Begrotingscontrole - Kernkabinet overlegt dinsdag verder

Het kernkabinet heeft zondag heel de dag vergaderd over de begrotingscontrole. Rond iets voor 19 uur was de vergadering afgelopen. Morgen/maandag wordt er enkel op technisch vlak overlegd. De topministers van de regering Di Rupo zelf zouden dinsdag opnieuw samenkomen om hun zoektocht naar de ruim 500 miljoen euro - die nodig is om de begroting dit jaar op koers te houden - voort te zetten.

Het kernkabinet boog zich sinds zondagochtend 10 uur opnieuw over de begroting van 2013 en over de grote lijnen van de begroting van 2014. Voor dit jaar is een inspanning van 524 miljoen euro nodig om de doelstelling van -2,5 procent te halen. Voor volgend jaar loopt de inspanning op tot 3,5 miljard euro.

Een akkoord kwam nog niet uit de bus. Morgen komen de ministers zelf niet samen. Technici in werkgroepen sleutelen en cijferen wel verder aan verschillende scenario's. Enkele voorstellen die in maart bij de eerste begrotingsoefening de revue passeerden (btw-verhoging, indexsprong,...), zouden nu opnieuw op tafel liggen.

Dinsdag komt de kern dan opnieuw samen. Bedoeling is dat er vanaf dan knopen doorgehakt worden, zo is te horen. Het wordt alvast een week met veel vergaderingen. Zo is er woensdag de Ecofin en is er donderdag en vrijdag een Europese Raad in Brussel.

Een bron waarschuwt ervoor dat de plannen voor 2014 niet te vaag mogen blijven omdat dat ook een impact zou kunnen hebben op de werking van de Comori, het uitvoeringscomité van de zesde staatshervorming. Dat comité is volop bezig met de de complexe hervorming van de bijzondere financieringswet. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud