Begrotingscontrole: regeringstop begint aan laatste rechte lijn

De leden van het kernkabinet zitten dinsdagmorgen sinds 10.30 uur opnieuw bijeen in de Lambermont voor de begrotingscontrole. Ze hopen die dinsdagavond laat of woensdag te kunnen afronden. Voor aanvang van de vergadering benadrukten verschillende ministers dat de maatregelen in het kader van het relancebeleid niet op de begroting mogen wegen.

De regering wil niet afwijken van het traject om de begroting tegen 2015 opnieuw in evenwicht te krijgen. Dit jaar mag het tekort niet uitstijgen boven de 2,8 procent van het bbp. Een gezonde begroting is immers de beste relancemaatregel, benadrukte CD&V-vicepremier Steven Vanackere nog eens.

Bovendien kampt ons land met een hoge schuldgraad en die moet best niet hoger worden. Verschillende topministers relativeerden wel het krantenbericht dat onze schuld voor het eerst sinds lang weer boven de 100 procent uitstijgt.

Dat cijfer zou immers dateren van eind maart. "Op dat moment heb je al een kwartaal uitgaven gedaan en mis je nog een pak inkomsten", legt Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne uit. Als de situatie gunstig blijft - en met een begroting op orde is daar meer kans op - zal die schuldgraad weer dalen.

De topministers willen dinsdag - uiterlijk woensdagmorgen - wel knopen doorhakken over de begroting, de relancemaatregelen en de extra middelen voor politie en justitie.

Er wordt onder meer gepraat over een maatregel om de koopkracht van lage en middeninkomens te verhogen. Of daar geld voor gevonden kan worden en of zo'n koopkrachtverhoging via een verhoging van de belastingvrije som of via een werkbonus/belastingkrediet gebeurt, is nog niet uitgemaakt. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud