Belg bij vier Europese kandidaten voor Russische Marssimulatie

De Belg Jerome Clevers is een van de vier overgebleven en door het Europese Ruimtevaartbureau ESA geselecteerde Europese kandidaten om in een "container" in Moskou een volledige vlucht naar Mars te simuleren, zo heeft ESA vrijdag bekendgemaakt. Het Mars-500 experiment is een zware test naar het menselijk uithoudingsvermogen.

Van de vier zullen er uiteindelijk twee echt deelnemen aan de simulatie waarvoor het viertal al met alle andere "bemanningsleden" traint in het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP) dat zich op de medische en psychologische kant van bemande ruimtevaart toespitst.

Mars-500 start deze zomer in een speciaal gebouwde menselijke habitat in het IBMP, met "aan boord" zes mensen. De naam komt van 250 dagen om naar de Rode Planeet te vliegen, er 30 dagen op te werken en 240 dagen om terug te keren naar huis.

Bovenop de technische uitdagingen voor een bemand retourtje Mars stelt zich volgens ESA de menselijke factor: "hoe kan men het best mensen selecteren en voorbereiden om mentaal en fysiek een ruimtevlucht van minstens anderhalf jaar te doorstaan in een gesloten ruimte, steeds tegen dezelfde gezichten aankijkend, doorlopend onder stress en geïsoleerd van familie en vrienden".

(LEE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud