Belgen bewust van verkeersrisico's, maar pakkans veel te laag

Belgische autobestuurders zijn zich goed bewust van de risico's in het verkeer, maar schatten de pakkans bij overtredingen nog steeds veel te laag in. Dat blijkt uit een een nationale attitudemeting van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bij 1.000 autobestuurders in 2006.

Ruim 80 procent van de bestuurders zegt (zeer) bezorgd te zijn over verkeersongevallen. Meer dan 6 op de 10 bestuurders vinden dat de regels strenger zouden moeten zijn, zowel voor rijden onder invloed van alcohol (62 procent) als voor drugs (67 procent).

Slechts 8 procent van de bestuurders vindt de kans groot of zeer groot om door de politie gecontroleerd te worden op rijden onder invloed van alcohol. Daarmee ligt de subjectieve pakkans ver onder de doelstellingen die de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid vastlegde. Ten laatste in 2005 moest 90 procent van de bestuurders die kans al zeer groot vinden. Ook de subjectie strafkans is "onaanvaardbaar klein".

Wat snelheidsovertredingen betreft, vindt dan weer 46 procent de kans om gevat te worden (zeer) groot. Al is ook daar de strafkans te klein.

(VHL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud