Belgen meer bezorgd over klimaatverandering dan over crisis

Klimaatverandering verontrust de Belgen meer dan de economische crisis. Dat blijkt uit een Europese opiniepeiling die de Europese Commissie vrijdag heeft gepubliceerd.

Volgens de peiling vindt 24 procent van de Belgen klimaatverandering het meest ernstige probleem waarmee de wereld te kampen heeft. Enkel armoede, honger en een gebrek aan drinkwater wordt door nog meer Belgen (29 pct) als het grootste probleem aangestipt. De almaar toenemende wereldbevolking volgt op de derde plaats (11 pct) en de economische crisis pas op de vierde plaats (8 pct).

De mening van de Belgen weerspiegelt min of meer die van de Europeanen. Achtentwintig procent van de Europeanen catalogeert armoede en

honger als het belangrijkste probleem en 20 procent kiest voor klimaatverandering. De economische crisis komt wel op de derde plaats (16 pct) omdat die als grootste probleem wordt aangevoeld in landen als Portugal, Griekenland en Italië.

De peiling is afgenomen in juni en toont nog meer bezorgdheid over het klimaat dan in de aanloop naar de VN-conferentie van Kopenhagen in 2009. De resultaten tonen volgens eurocommissaris voor Klimaatactie Connie Hedegaard aan dat klimaatverandering ondanks de crisis nog steeds een hot issue is voor de Europese burger. De Deense erkent ook dat er een enorme kloof gaapt tussen de verwachtingen van de Europese burgers en het gebrek aan vooruitgang in de internationale onderhandelingen.

In december vindt in Durban een nieuwe onderhandelingsronde over de strijd tegen klimaatverandering plaats. Een grote doorbraak in de zoektocht naar een nieuw bindend akkoord verwacht Hedegaard niet. Maandag beraden de Europese milieuministers zich over hun strategie. Hedegaard riep hen alvast op om een "duidelijk en ondubbelzinnig standpunt" in te nemen.

De Europese Unie heeft zich geëngageerd om de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20 procent te verminderen. Er bestaan plannen om die ambitie op te trekken, maar die worden geblokkeerd door Polen, het land dat als huidig EU-voorzitter de Europese delegatie in Durban zal leiden.

(KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud