Belgen voorstander van grote staatshervorming

Enkele uren voor de institutionele dialoog van start gaat, maakt La Libre Belgique woensdag een stand van zaken van wat de Belgen daar nu precies over denken.

Eerste vaststelling: "De Franstalige publieke opinie is, zowel in Brussel als Wallonië, de afgelopen elf maanden sterk geëvolueerd". Een meerderheid (53 procent in Brussel en 57 procent in Wallonië) is immers van oordeel dat een grote staatshervorming noodzakelijk is, dat was nog niet het geval in oktober 2007.

Het dreigement van verscheidene Vlamingen, die de dialoog voorstellen als een laatste kans voor België, heeft daarbij waarschijnlijk een rol gespeeld aldus La Libre.

Aan Vlaamse zijde vindt 60 procent van de ondervraagden - een stabiel cijfer - die hervorming noodzakelijk.

De Franstaligen zijn het er bijna unaniem over een dat Brussel moet aanwezig zijn bij de dialoog, ook 62 procent van de Vlamingen is die mening toegedaan.

De splitsing van het kartel CD&V-N-VA vinden bijna alle Franstaligen een goede zaak, ook een meerderheid (53 procent) van de Vlamingen is het daarmee eens. Die splitsing was gewenst door een derde van de nationalistische en christendemocratische kiezers. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud