België bereid Spaanse arrestatiebevelen tegen FPR uit te voeren

Federaal procureur Philippe Meire is bereid om de Spaanse arrestatiebevelen tegen leden van het Rwandees Patriottisch Front (FPR), dat in Kigali aan de macht is, eventueel op Belgische bodem te laten uitvoeren. Dat zegt hij in een interview met het onafhankelijke persbureau Hirondelle.

"Laten we duidelijk zijn: de arrestatiebevelen zullen uitgevoerd worden buiten de personen die immuun zijn voor rechtsvervolging om", zei hij in het interview dat op 19 juli werd gepubliceerd door Hirondelle. Het persbureau is gespecialiseerd in verslaggeving over de activiteiten van het Rwandatribunaal.

"Rwanda is aangedaan omdat we hen hebben gewaarschuwd dat de Spaanse arrestatiebevelen zouden uitgevoerd worden tegen een Rwandees die de delegatie begeleidde. Maar wij zijn tegenover de Spanjaarden wettelijk verplicht om de bevelen uit te voeren", aldus de federale procureur.

Meire verwijst naar het bezoek van de nieuwe Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Rosemary Museminali aan België dat in mei te elfder ure werd afgelast. Reden was de aanwezigheid in haar delegatie van Joseph Nzabamwita, de nummer twee van de buitenlandse veiligheid in Rwanda. Zijn naam komt voor op de lijst van veertig Rwandese officieren, leden van het FPR, tegen wie de Spaanse rechter Fernando Andreu op 6 februari arrestatiebevelen wegens "genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme" heeft uitgevaardigd. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud