Advertentie

België besteedt allicht 0,5 à 0,7% van bbp extra aan herstel

De Belgische regering zal wellicht 0,5 procent tot 0,7 procent van het bbp of ongeveer 2 miljard euro extra aan het herstel van de economie besteden. Dit heeft minister van Financiën Didier Reynders dinsdag gezegd.

De minister besprak dinsdag het herstelplan van de Europese Commissie met zijn Europese ambtgenoten. De Commissie adviseerde vorige week 200 miljard euro in de economie te pompen, wat overeenkomt met 1,5 procent van bruto binnenlands product van de Europese Unie. De hoofdbrok van de inspanning (1,2 procent van het bbp) zou door de nationale regeringen geleverd worden.

België wil het overheidstekort onder de 2 procent van het bbp houden, zei Reynders. In dat geval "behoort een inspanning van 0,5 à 0,7 procent van het bbp bovenop de automatische stabilisatoren tot de mogelijkheden", berekende de minister.

Automatische stabilisatoren zijn bijvoorbeeld belastinginkomsten of werkloosheidsuitkeringen. Die vlakken de conjunctuurbeweging af zonder uitdrukkelijke overheidsmaatregelen. In België zullen de stabiliserende factoren volgens Reynders in 2009 goed zijn voor ongeveer 1 procent van het bbp. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud