België composteerde en recycleerde bijna 60 procent huishoudelijk afval in 2008

In 2008 hebben Belgen gemiddeld 493 kilo huishoudelijk afval per persoon geproduceerd. Dat is meer dan 30 kilo minder dan het EU-gemiddelde, zo blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, vrijdag bekendmaakte. Ons land bevindt zich in de kopgroep van landen die het meest composteren en recycleren.

In de 27 EU-lidstaten werden in 2008 gemiddeld 524 kilo huishoudelijk afval per persoon geproduceerd. Daarvan werd 40 procent gestort, 20 procent verdween in de verbrandingsoven, 23 procent werd gerecycleerd en 17 procent gecomposteerd. Vergeleken met een jaar voordien bleef de productie van huishoudelijk afval gelijk (525 kilo per persoon in 2007).

De kleinste hoeveelheid afval was voor rekening van Tsjechië, Letland, Polen, Roemenië en Slovakije, die tussen de 300 en 400 kilo produceerden. De grootste producenten bleken de Denen, met 802 kilo per persoon.

Ons land blijkt het er qua afvalverwerking niet slecht vanaf te brengen. Slechts vijf procent van het afval wordt gestort, terwijl 36 procent in de verbrandingsoven verdwijnt. Met dat laatste cijfer staat België op de vierde plaats, na Denemarken, Zweden en Nederland.

De beste recycleerders en composteerders zijn de Oostenrijkers, met 70 procent van het afval. Ook hier staat ons land op een vierde plaats met 59 procent. In zeven lidstaten wordt minder dan tien procent van het afval gerecycleerd of gecomposteerd.

(LOD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud