België mag opname TV-zenders op Brusselse kabel verplichten

België mag de kabelmaatschappijen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verplichten om bepaalde zenders op te nemen in hun aanbod. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag beslist.

In Brussel geldt een regeling die Brusselse distributeurs verplicht om de televisieprogramma's van onder meer de Vlaamse Mediamaatschappij en tvbrussel uit te zenden. Die regeling vormt volgens de kabelmaatschappijen een belemmering voor de vrije dienstverrichting.

Op vraag van de Raad van State bevestigden de Europese rechters donderdag dat de regeling een belemmering vormt. Die belemmering kan volgens het Hof evenwel gerechtvaardigd worden om "dwingende redenen van algemeen belang", zoals het waarborgen van het pluralistische karakter van het televisie-aanbod in een tweetalig gebied.

De regeling is "een geschikt middel om te verzekeren dat de televisiekijkers in hun eigen taal toegang krijgen tot lokale en nationale informatie en tot programma's waarin hun culturele erfgoed tot uitdrukking komt", zo stelt het Hof.

De regeling moet wel volgens een transparante procedure gebeuren en er moeten ook objectieve en niet-discriminerende criteria worden gehanteerd. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud