België opnieuw veroordeeld door Mensenrechtenhof over opsluiting geïnterneerde

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België opnieuw veroordeeld voor de onrechtmatige opsluiting van iemand die eigenlijk geïnterneerd had moeten zijn. Ons land moet de benadeelde 16.000 euro morele schadevergoeding betalen.

In oktober vorig jaar kreeg België voor het laatst een veroordeling aangesmeerd. Toen was het al de tweede veroordeling op minder dan een jaar tijd.

Nu draait de zaak rond André C. De man, geboren in 1952, werd sinds de late jaren zeventig al verschillende keren schuldig bevonden aan verkrachting en seksuele aanranding. Wegens een mentale achterstand werd hij telkens ontoerekeningsvatbaar verklaard. Momenteel zit hij opgesloten in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Leuven, tot 2009 zat hij in de gevangenis van Merksplas.

Volgens het Hof heeft ons land verschillende artikels van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. Omdat nooit een aangepaste opvang buiten de gevangenis voor C. werd gevonden, is hij onder meer het slachtoffer van een "onmenselijke behandeling" en kon zijn mentale toestand nog verslechteren.

Het Hof stipt aan dat een en ander het gevolg is van "een structureel probleem". "De omkadering van geïnterneerden in psychiatrische (gevangenis)vleugels is niet voldoende en de plaatsing buiten de gevangenis is vaak niet mogelijk omdat er in de gespecialiseerde instellingen te weinig plaats is, of omdat de wetgeving niet toelaat dat de sociale diensten een plaatsing in een externe structuur opleggen."

Er wordt momenteel gewerkt aan twee nieuwe centra voor de opvang van geïnterneerden. Die centra - in Gent en Antwerpen - gaan in 2014 open en creëren 450 bijkomende plaatsen. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud