België vraagt vierde keer om uitlevering van Hissène Habré

België heeft Senegal voor de vierde keer om de uitlevering verzocht van Hissène Habré, de gewezen president van Tsjaad, die in ons land sinds 2000 wordt vervolgd wegens foltering en misdaden tegen de menselijkheid. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken woensdag.

Het Senegalese gerecht had afgelopen woensdag de vraag tot uitlevering van Habré aan België voor de derde keer geweigerd.

"Voor de Belgische autoriteiten, die het derde uitleveringsverzoek in behoorlijke vorm hadden overgezonden, is het essentieel dat Senegal de internationaalrechtelijke verplichting 'aut dedere, aut judicare' (uitleveren of vervolgen) naleeft en de heer Hissène Habré, indien hij niet in Senegal wordt berecht, aan België uitlevert opdat recht kan worden gedaan aan de slachtoffers", zo luidt het in een mededeling.

Habré leeft sinds zijn val in 1990 in ballingschap in Dakar, na acht jaar aan de macht. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling. Senegal, dat in 2006 nochtans de vraag van de Afrikaanse Unie aanvaardde om hem te berechten, organiseerde nooit een proces.

België stelde voor over hem recht te spreken wanneer dat in Senegal onmogelijk zou blijken.

(LOR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud