Advertentie

België wil grotere rol voor Catherine Ashton in Europese Commissie

De hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse en veiligheidsbeleid van de Europese Unie moet een grotere rol spelen in de Europese Commissie. Voor hun taken als 'buitenlandminister' van de EU moeten Catherine Ashton en haar opvolgers daarentegen meer hulp krijgen van de lidstaten. Dat verdedigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op een vergadering met zijn 27 Europese collega's in Dublin.

Op hun zesmaandelijkse informele bijeenkomst bespraken de ministers niet alleen het wapenembargo tegen Syrië, maar hielden ze ook de Europese diplomatieke dienst tegen het licht. Die bestaat nu ongeveer twee jaar en is aan een grondige evaluatie toe.

Als hoge vertegenwoordiger staat de Britse Catherine Ashton aan het hoofd van de Europese diplomaten. "Haar takenpakket is zeer groot voor één persoon", analyseert Didier Reynders. "Ze is vicevoorzitter van de Europese Commissie, maar vertegenwoordigt tegelijk de lidstaten en moet in die hoedanigheid overal ter wereld aanwezig zijn en onderhandelingen voeren."

Reynders stelt daarom voor dat Ashton assistenten krijgt, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verschillende 'deputies' heeft. "Dat hoeven geen Europese ministers te zijn die taken overnemen, maar diplomaten, die een politieke rol spelen. Ook externen zijn een mogelijkheid. Zij zouden dan als speciaal gezant kunnen optreden."

Als Ashton hulp krijgt voor deze taken, kan ze haar rol binnen de Commissie ten volle spelen, argumenteert Reynders. "België wil dat ze op bepaalde vlakken de leiding neemt. Bijvoorbeeld door zich aan het hoofd te zetten van een groep commissarissen die zich over de Europese energieveiligheid buigt."

Voorts herhaalt Reynders zijn pleidooi voor meer samenwerking tussen de lidstaten op het vlak van consulaire zaken. Het Europese Schengen-huis in Kinshasa vindt hij in dat opzicht een goed initiatief. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud