België wil meer aandacht voor bijdrage aan Verenigde Naties

De federale regering hoopt tijdens haar aanwezigheid op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, deze week in New York, meer aandacht te krijgen voor de bijdrage die België levert aan de VN. "Noordelijke landen als Denemarken, Noorwegen en Nederland doen altijd alsof zij de grootste bijdrages leveren, maar wij doen even veel", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette. "Binnen de VN zelf worden we gewaardeerd, maar we moeten dat meer laten zien."

Met de toespraken van de Braziliaanse en Amerikaanse presidenten Rousseff en Obama is de officiële aftrap gegeven voor Algemene Vergadering van de VN. In de zaal was ook de Belgische delegatie aanwezig: premier Elio Di Rupo, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister Magnette.

"De regering-Di Rupo houdt vast aan de Belgische engagementen bij de VN", zei de premier vooraf op een persbriefing. "België blijft een ernstige en verantwoordelijke partner." Dat is meteen ook de boodschap die de drie ministers zullen overbrengen tijdens de vele bilaterale ontmoetingen die ze deze week afwerken.

Volgens de regering moet de VN zelf niet overtuigd worden van de Belgische verbintenissen. "België heeft steeds een prominente rol gespeeld op het internationale toneel," zegt Di Rupo, "en dat willen we blijven doen." Zo wil ons land zich engageren in Mali, zoekt Reynders steun voor het voorstel om ziekenhuizen in Syrië te beschermen en blijft België aandacht eisen voor Centraal-Afrika.

Toch hoopt de regering in New York de inspanningen in VN-verband beter in de kijker te kunnen plaatsen. Van de 193 lidstaten levert België de vijftiende grootste bijdrage aan het VN-budget, zullen Di Rupo, Reynders en Magnette benadrukken. België is nog tot eind dit jaar lid van de Mensenrechtenraad, is kandidaat om in 2016-2018 opnieuw te zetelen en heeft ook zijn kandidatuur ingediend om in 2019-2020 deel uit te maken van de Veiligheidsraad. Daarnaast draagt Defensie bij tot de VN-vredesmissies in Congo en Libanon. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud