België zakt één plaats op wereldranglijst van de persvrijheid

België bezet de 21ste plaats op de wereldranglijst van de persvrijheid in 2013 die de Franse ngo 'Reporters zonder Grenzen' woensdag op zijn website publiceert. In het vorige klassement, voor 2011-2012, stond ons land twintigste.

De ranglijst wordt aangevoerd door Finland. Het Noord-Europese land behoudt de koppositie. Tweede is Nederland, dat één plaatsje wint, voor Noorwegen, vorige keer gedeeld eerste met Finland. Nadien volgen respectievelijk Luxemburg, Andorra, Denemarken, Liechtenstein, Nieuw-Zeeland (het eerste niet-Europese land), IJsland en Zweden.

Helemaal onderaan bengelt Eritrea (179ste). Het Afrikaanse land staat in het gezelschap van Noord-Korea (178), Turkmenistan (177) en Syrië (176). Somalië (175), Iran (174), China (173), Vietnam (172), Cuba (171) en Soedan (170) sluiten de landenlijst af als de minst respectvolle naties voor de persvrijheid.

"De wereldranglijst die Reporters zonder Grenzen publiceert houdt niet direct rekening met de aard van de politieke regimes. Toch is het duidelijk dat de democratieën beter de vrijheid van productie en van de verspreiding van feitelijke informatie beschermen dan de landen waar ook de andere mensenrechten worden geschonden", aldus Christophe Deloire, secretaris-generaal van Reporters zonder Grenzen. "In de dictaturen stellen de actoren van de informatie zich bloot aan meedogenloze vergelding voor zichzelf en hun naasten".

België vertoeft in het gezelschap van Canada (20), dat 10 plaatsen verliest, en van Polen, dat twee plaatsen stijgt en nu 22ste staat.

Op de nieuwe lijst is Groot-Brittannië de nummer 29 (-1). De Verenigde Staten klimt 15 plaatsen en bezet de 32ste rang volgens Reporters zonder Grenzen. (LOIC VENANCE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud