Belgisch fregat naar Somalië voor operatie tegen piraterij

Het Belgische fregat F931 Louise-Marie vertrekt woensdagmiddag in Zeebrugge en vaart richting de Hoorn van Afrika, dit al voor de derde keer. De delegatie maakt deel uit van Operatie Atalanta, de eerste marineoperatie van de Europese Unie. Doel is de schepen van het Wereldvoedselprogramma en Amisom (African Mission for Somalia) te beschermen.

Tot 9 februari nemen er 166 bemanningsleden van de Louise-Marie deel aan de Europese operatie tegen piraterij, die in december 2008 van start ging. Daar nemen 1.500 militairen uit 7 EU-landen aan deel.

Het fregat en zijn bemanningsleden legden met succes de operationele testen van de NAVO af en zijn klaar voor hun missie in Somalië. De vier componenten van Defensie zullen hierbij samenwerken. Het schip beschikt over een Alouette III-helikopter met een heliteam van vijf personen. De medische component heeft zes medewerkers aan boord.

Het is echter nog niet helemaal zeker of het fregat daadwerkelijk zal deelnemen aan de operatie. Daarvoor moet de regering het licht op groen zetten. Het schip trekt eerst naar Kreta waar de bemanning de training zal verfijnen. Indien er geen groen licht komt van de ministerraad, moet het schip rechtsomkeer maken. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud