Belgisch gerecht heropent debatten in zaak-Lumumba

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft nog geen beslissing genomen over de vraag of het Belgische gerecht bevoegd is in de zaak van de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in 1961. De KI heeft de debatten laten heropenen omdat er onduidelijkheid bestaat over het statuut van drie burgerlijke partijen. De zaak wordt opnieuw behandeld op 17 oktober. Dat meldt de woordvoerder van het Brusselse hof van beroep.

Verschillende zonen van de Congolese premier hebben bij het federaal parket klacht met burgerlijke partijstellling ingediend tegen een twaalftal overlevenden van toen, politiemensen, politici en ambtenaren. Het is nu aan de KI om uit te maken of het Belgische gerecht bevoegd is om de moord op Lumumba te onderzoeken. Het federaal parket meent dat het Belgische gerecht inderdaad bevoegd is als gevolg van de genocidewet uit 1993. Die geeft de Belgische rechter een universele bevoegdheid om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of volkerenmoord te vervolgen. Klagers of beklaagden moeten wel een band hebben met België, wat in dit geval wel zo is.

Voor de KI uitspraak kan doen, moet ze echter eerst duidelijkheid hebben over het statuut van drie burgerlijke partijen. Het gaat om twee mensen die al zouden overleden zijn, maar van wie er nog geen overlijdensakte is. De derde zou een magistraat zijn, maar ook daarover zit geen enkel officieel document in het dossier. Dat zou tegen 17 oktober moeten opgelost zijn. Kort nadien zou de KI dan haar arrest vellen. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud