Belgische diplomaat verdacht van spionage

Buitenlandse Zaken heeft een Belgische diplomaat uit Kopenhagen teruggeroepen omdat hij verdacht wordt van spionage. Dat meldt Mo*-Magazine vrijdagochtend op zijn website. De 57-jarige consul O.G. uit Brugge zou gedurende een kwarteeuw contacten onderhouden hebben met de Russische geheime diensten KGB en SVR. Hij is nu geschorst "in het belang van de dienst" en het federaal parket heeft een onderzoek ingesteld.

De Staatsveiligheid vermoedt dat O.G. al tijdens zijn studies in het blikveld kwam van de Russische geheime diensten. Want toen hij eind jaren tachtig, nog voor de val van de Berlijnse Muur, voor het eerst als diplomaat in het buitenland aan de slag ging - als consulair medewerker op de Belgische ambassade in Tokio - werd hij meteen door de KGB benaderd, aldus Mo*.

Daarna was de man achtereenvolgens op post in Lagos, Algiers, Lissabon, New York, opnieuw Lagos, New Delhi en Kopenhagen. De Staatsveiligheid stelde vast dat O.G. in de meerderheid van die steden een paar keer per jaar gecontacteerd werd door Russen die op doorreis waren in het land.

Staatsveiligheid gaat ervan uit dat O.G. tijdens die ontmoetingen informatie gaf over consulaire aangelegenheden en juridische spitsvondigheden die nuttig kon zijn voor Lijn N van de KGB, dat is de afdeling die naar achterpoortjes in de wetgeving zoekt om valse identiteiten voor Russische spionnen te kunnen creƫren.

"We kunnen bevestigen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt lastens een Belgische diplomaat wegens het vermoeden van spionage, passieve omkoping en schending van het beroepsgeheim", zegt federaal procureur Johan Delmulle aan Mo*. "Verder kunnen we niet in detail treden." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud