Belgische diplomatie schiet in actie tegen Franse accijnsverhoging op bier

De federale regering plant diplomatieke stappen in een poging om een nakende accijnsverhoging op bier in Frankrijk nog af te wenden. Dat heeft minister van Financiën Steven Vanackere donderdag in de Senaat gezegd. De CD&V'er liet verstaan dat hij zich desnoods door de accijnsverhoging zal laten "inspireren" tot gelijkaardige ingrepen in sectoren die in Frankrijk veel belangrijker zijn dan bij ons.

Het was Open Vld'er Bart Tommelein die Vanackere in de Hoge Vergadering naar de Franse plannen vroeg. Hij vreest immers nadelige effecten voor de Belgische biersector door deze volgens hem "protectionistische" maatregel. "De accijnzen op bier worden verhoogd met 160 procent terwijl die op wijn gelijk blijven", hekelde de liberaal.

De minister liet weten dat hij zijn diensten al om een onderzoek vroeg. Aangezien er echter geen sprake is van een verschillende heffing voor Franse en buitenlandse producenten, vermoedt hij niet dat het om echte discriminatie gaat.

Niettemin wil Vanackere niet passief toekijken, aangezien "we de impact (op de Belgische biersector) niet mogen onderschatten". Samen met Buitenlandminister Didier Reynders (MR) plant hij dan ook diplomatieke stappen om een en ander nog af te wenden. Desnoods moet ons land maar dreigen met gelijkaardige maatregelen, zo liet hij tussen de lijnen nog verstaan.

(JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud