Belgische kamerleden niet geheel overtuigd van Deens windenergiemodel

De bijzondere Klimaatcommissie van de Kamer heeft dinsdag enkele Deense offshoreprojecten rond windenergie bezocht. Denemarken is procentueel de grootste producent van windenergie ter wereld en de Belgische parlementsleden gingen in het "gidsland" inspiratie opdoen.

De Denen halen 20 procent van hun energie uit wind. Over tien jaar moet dat al 50 procent zijn en in 2050 wil het land zelfs volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Vooral voor de Deense kust rijzen de windturbines als paddestoelen uit de grond. Elders willen de Denen over enkele jaren molens van maar liefst 250 meter hoog gaan bouwen. Elke Deense turbine produceert drie megawatt.

In België bedraagt het aandeel van windenergie momenteel slechts 0,9 procent. Maar volgens het Deense Vestas, de grootste producent van windturbines ter wereld, heeft ons land een potentieel van 4.500 megawatt, waarvan 3.900 offshore. Maar die offshoreprojecten komen hier maar moeilijk van de grond. De investeringen in windenergie zouden nog volgens Vestas overigens ook heel wat jobs kunnen creëren.

Toch blijven de Belgische kamerleden van de meerderheid ook nu nog met twijfels en bedenkingen zitten. Ook het Deense Energieagentschap geeft toe dat de sector nog altijd niet leefbaar is zonder subsidies, terwijl massale investeringen in windenergie in België budgettair niet haalbaar zijn. Bovendien zijn de meerderheidspartijen er niet van overtuigd dat Denemarken tot een CO2-vrije samenleving kan komen zonder daarvoor ooit naar kernenergie te moeten grijpen. (BUJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud