Belgische leger houdt islamistische soldaten in de gaten

Het Belgische leger houdt een tiental soldaten in de gaten die er salafistische overtuigingen op nahouden. Dat schrijft La Libre Belgique. Op die manier willen de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid) en de Staatsveiligheid zich ervan verzekeren dat die soldaten wel degelijk trouw zijn aan ons land.

Volgens La Libre Belgique zijn de betrokken soldaten bekend in islamistische kringen, maar zouden ze toch aan de aandacht van de rekruteerders in het Belgische leger zijn ontsnapt. Het leger vreest nu dat er via die infiltraties islamisten worden opgeleid, die vervolgens in het buitenland ingezet kunnen worden als jihad-strijders. In het ergste geval kunnen ze zich in landen als

Afghanistan zelfs tegen de Belgische soldaten keren. "Het probleem is dat er geen controle is vóór de opleiding. Om in het leger te komen, volstaat het om een blanco strafblad te hebben. De kandidaten worden ondervraagd door leidinggevenden, maar meer is er niet", zo vertelt een bron aan het dagblad. De strengere controles worden pas in een latere fase ingevoerd. (DLA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud