Belgische onderzoekers ontwikkelen test voor superparasiet

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben een test ontwikkeld die gebruikt kan worden om "superparasieten" te detecteren. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

De onderzoekers lazen eerst het complete genoom af van de Leishmania donovani, een parasiet die een van de belangrijkste tropische ziektes na malaria veroorzaakt. Zo konden ze een reeks mutaties identificeren die typerend zijn voor de recent ontdekte "super"-versie van de parasiet, waarmee ze hun test maakten.

Leishmania is een groep eencellige parasieten die worden overgebracht door de beet van een zandvlieg. Ze komen voor in Latijns-Amerika, Oost-Afrika, Azië en rond de Middellandse Zee. De parasieten veroorzaken de ziekte leishmaniase, die kan variëren van vanzelf genezende huidzweren tot dodelijke ingewandsproblemen. De Wereldgezondheidsorganisatie schatte het aantal nieuwe gevallen onlangs op 1,6 miljoen per jaar, vooral onder de allerarmsten.

"Dankzij onze ontdekking van die mutaties kunnen we het opduiken en de verspreiding van de resistente vorm efficiënter volgen, wat leidt tot een betere bestrijding van de parasiet en van de ziekte", zegt Manu Vanaerschot van het ITG.

"We hopen dat deze ontdekking uitmondt in een test die ook in moeilijke omstandigheden op het terrein bruikbaar is, en die niet enkel de resistentie tegen de klassieke geneesmiddelen aantoont, maar ook die tegen andere anti-leishmania geneesmiddelen", aldus professor Shyam Sundar van de Banaras Hindoe Universiteit, die het heeft over een belangrijke doorbraak.

Het door de EU gesteunde onderzoek verliep in samenwerking met het Wellcome Trust Sanger Institute in Engeland en klinische partners van de Banaras Hindoe Universiteit (India) en het BP Korala Instituut voor Gezondheidswetenschappen (Nepal). (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud