Belgische stottervereniging officieel voorgesteld

In Sint-Lambrechts-Woluwe is vandaag de Belgische Stottervereniging (BSV) officieel voorgesteld, naar aanleiding van Wereldstotterdag komende maandag. Eric Lamens, in zijn jeugd een zware stotteraar en regisseur van de film 'SM-rechter', richtte de overkoepelende organisatie ongeveer een jaar geleden samen met andere ervaringsdeskundigen op.

"Er was geen enkele overkoepelende organisatie in ons land. Stotteraars en onderzoekers zaten hier duidelijk al jaren op te wachten", zegt BSV-voorzitter Eric Lamens.

"We willen de kennis rond stotteren verspreiden. Stotteren zit in de hersenen en is genetisch bepaald. Maar liefst 5 procent van de kinderen stottert. Gelukkig groeit 80 procent daar doorheen, maar 1 procent van de bevolking blijft stotteren. We spreken dus over 100.000 Belgen, of 60.000 Vlamingen".

De grote meerderheid van de stotteraars zijn mannen. Een wetenschappelijke verklaring daarvoor is nog niet gevonden.

BSV wil behalve informatie verspreiden ook taboes doorbreken, de samenwerking tussen professionelen, stotteraars en hun omgeving bevorderen, bestaande zelfhulpgroepen ondersteunen en nieuwe oprichten, recente ontwikkelingen rond stotteren op de voet volgen en een aanspreekpunt worden voor beleidsmakers.

De organisatie zal deel uitmaken van ELSA (European League of Stuttering Associations) en ISA (International Stuttering Association). (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud