Belgische woningen 60 procent te duur

Belgische woningen zijn volgens ratingbureau Standard & Poor's tot 60 procent te duur. S&P vergeleek de verkoopprijzen met het beschikbare inkomen en de huur en stelt dat onze woningen tussen 47 en 60 procent te duur zijn. De kredietbeoordelaar bevestigt daarmee de berekening van The Economist, schrijft De Morgen.

Toch moeten we niet onmiddellijk vrezen voor een vastgoedcrash, zegt de kredietbeoordelaar. "De vraag naar woningen blijft hoog, omdat zowel de bevolking als het aantal gezinnen stijgt. Het aanbod blijft beperkt, want er komen niet snel genoeg nieuwe woningen op de markt", aldus het rapport.

Naast inkomen en huurprijzen zijn er nog heel wat andere variabelen die meespelen bij het berekenen van de betaalbaarheid van een eigen woning. Indien ook rekening gehouden wordt met de lage rente, de langere looptijden van leningen en de spaarcenten die Belgische gezinnen op hun rekening hebben staan, dan zijn Belgische woningen volgens S&P 'slechts' 15 procent te duur, aldus De Morgen.

S&P verwacht tot slot een stabilisatie of lichte daling van de prijzen als gevolg van de onzekerheid over de economie. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud