Belgische zeiler ontsnapt aan dood in Atlantische Oceaan

Een 50-jarige zeiler uit Sint-Niklaas is afgelopen weekend aan de dood ontsnapt toen hij met zijn boot in de problemen kwam in het midden van de Atlantische Oceaan. Zijn partner maakte het nieuws vandaag bekend omdat ze op die manier het Maritiem Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende wil bedanken. Het MRCC, die de reddingsactie organiseerde, bevestigt de feiten.

G.M. was met zijn zeiljacht Jalini op de terugweg van Uruguay naar Europa. Nadat hij een korte pauze had genomen op het kleine eiland Ascension, begon het zeilschap vrijdagavond water te maken. Eigenhandig moest de Belg het binnenstromende water uit zijn boot houden. De man kon wel nog zijn partner A.G. bereiken, die op haar beurt het MRCC op de hoogte bracht.

"Omdat het schip zich niet in onze wateren bevond, hebben wij eerst contact opgenomen met de autoriteiten in Afrika en Brazilië omdat het schip zich op de grens bevond. Vanuit Afrika kregen we geen respons en de Brazilianen konden ons niet geruststellen, waardoor we zelf de actie in handen hebben genomen", aldus kapitien Réjane Gyssens.

Uiteindelijk slaagde het MRCC er in om een Brits vrachtschip te bereiken dat in de buurt was van de Jalini. Dat schip zette meteen koers naar de zeiler. De man kon uiteindelijk zaterdagavond via zijn reddingssloep aan boord worden gehaald van het Britse schip. De Jalini zonk even later.

"Mijn partner stelt het relatief goed. Hij is nu op Ascension en wordt dinsdagavond overgevlogen naar huis", zegt zijn partner. "Dit was een uiterst uitzonderlijke situatie voor het MRCC, maar we hebben onze verantwoordelijkheid genomen", aldus Gyssens. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud