Belkacem: "Vrijlating vanwege erg strenge voorwaarden"

Dat de Antwerpse raadkamer Fouad Belkacem wil vrijlaten, heeft te maken met de strenge voorwaarden waaraan de woordvoerder van de extremistische moslimbeweging Sharia4Belgium zich nadien zou moeten houden. Dat zegt Walter Daemen, een van zijn advocaten, vrijdag in een reactie aan Belga. "Hij krijgt bijvoorbeeld zowel een internet- als een persverbod en mag geen contact meer hebben met leden van Sharia4Belgium", aldus Daemen.

"De detentievervangende maatregelen, die wij ook zelf al hadden voorgesteld, zijn erg streng", vervolgt Daemen. "De raadkamer heeft blijkbaar onze redenering gevolgd dat een aanhouding in dat geval niet langer nodig is."

De beslissing van de raadkamer handelt enkel over de aanhouding van Belkacem naar aanleiding van de videoboodschap die hij in juni verspreidde na een nikabincident in Sint-Jans-Molenbeek. Hij riep toen onder meer op om "de eer van de moslims te verdedigen en over te gaan tot gewelddadige actie". Belkacem werd enkele dagen later aangehouden voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims.

De woordvoerder van Sharia4Belgium heeft echter ook nog een celstraf van zes maanden staan, die hij nog niet uitzat. Minister van Justitie Annemie Turtelboom gaf na zijn aanhouding in juni al aan dat die straf nu ook effectief zou worden uitgevoerd en hij dus nog zeker zes maanden in de cel zou blijven. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud