Bemiddelaar: 12 november geen deadline voor Bart De Wever

Twaalf november is voor N-VA-voorzitter Bart De Wever geen deadline. Op die dag worden de simulaties van de verschillende voorstellen van financieringswet verwacht. Dan "weten we waar iedereen naartoe wil" en moeten er fundamentele keuzes gemaakt worden. Dat zei De Wever woensdag in "De Ochtend" (Radio 1). Later op de dag heeft hij een nieuwe ontmoeting met Elio Di Rupo, maar verder wilde hij geen commentaar kwijt op het verloop van de onderhandelingen.

De Wever omschreef de eerste ontmoeting die hij in aanwezigheid van bemiddelaar Vande Lanotte met zijn PS-collega Elio Di Rupo had sinds het stilvallen van de communautaire onderhandelingen als "zeer hartelijk". Het is belangrijk dat het gesprek hersteld is, aldus de N-VA-voorzitter.

Volgens Bart De Wever is de huidige toestand niet erger dan in 2007. Toen was er geen millimeter vooruitgang, terwijl er nu reeds een aantal zaken verworven zijn: "Het 'non' is doorbroken". Maar de N-VA-voorzitter erkende dat de grote Copernicaanse revolutie nog niet bereikt is. Als blijkt dat het na de simulaties over de financieringswet weer niet lukt, kan men volgens De Wever "niet eeuwig bemiddelaars" op pad sturen.

"De Wetstraat 16 interesseert mij niet, wel hervormingen op gang brengen. Dat is een historisch verschil met vroeger, toen de Vlamingen in ruil voor de '16' akkoord gingen met het status quo. De Franstaligen zijn dat niet gewoon en dat weegt op de onderhandelingen", aldus de N-VA-voorzitter, die naar eigen zeggen wil gaan voor veranderingen die de geschiedenisboeken halen. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud