Bemiddelaar: Javaux verwacht zich niet aan vergadering met zeven partijen

Co-voorzitter Jean-Michel Javaux van Ecolo denkt niet dat de zeven partijen die tot dusver betrokken waren bij de onderhandelingen over een staatshervorming reeds vanaf woensdag samen rond de tafel zullen plaatsnemen. "Er ontbreken nog een aantal elementen", verklaarde hij dinsdagochtend op radiozender Bel-RTL.

Koninklijk Bemiddelaar Johan Vande Lanotte zou dinsdagavond zijn compromisvoorstel over de herziening van de financieringswet moeten overmaken aan N-VA, CD&V, cdH, PS, sp.a, Ecolo en Groen!.

Sommigen voorzagen dat de zeven partijen dan woensdag reeds samen aan tafel zouden gaan zitten om het voorstel te bespreken. Dat zou meteen de eerste keer zijn sinds het einde van de missie van preformateur Elio Di Rupo op 3 september.

"Ik ben er niet zeker van", zo reageerde Javaux. Hij denkt dat Vande Lanotte nog zal blijven voortwerken op bilaterale basis, of met drie of vier partijen tegelijkertijd.

Volgens Javaux heeft Vande Lanotte tot dusver "goed gewerkt", maar "er ontbreken nog aardig wat elementen" die het mogelijk maken "dat iedereen een compromis zou kunnen aanvaarden en zou kunnen verdedigen in de partij en bij de burgers".

Javaux lanceerde een oproep aan alle partijen om een akkoord te vinden. "We moeten alles doen om plan A te laten lukken", zei hij. De co-voorzitter van de Franstalige groenen gaf wel toe dat "plan B" uiteindelijk neerkomt op nieuwe verkiezingen.

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud