Bemiddelaar: Kris Peeters vreest kwalijke gevolgen voor Vlaanderen

Johan Vande Lanotte zijn voorstel voor de financieringswet kan kwalijke gevolgen hebben voor Vlaanderen. Dat stelt Vlaams minister-president Kris Peeters vrijdag in een gesprek met De Standaard. De deelstaten krijgen immers extra bevoegdheden, maar ontvangen slechts 90 procent van de bijbehorende middelen. Op die manier wentelt de federale overheid een deel van haar saneringsinspanning af op de deelstaten, luidt het.

Bovendien hevelt Vande Lanotte voor 0,4 miljard tot 1 miljard euro aan federale overheidsuitgaven over naar de regio's. "Het betekent dat we opnieuw voor een inspanning van 2 miljard staan", zegt Peeters. "De beleidsruimte die we dachten te hebben na 2011, moet dan volledig opnieuw bekeken worden."

Peeters zegt dat hij nog altijd voorstander is van een bevoegdheidsoverdracht naar de deelstaten, maar dat hij er wel een andere financiële uitwerking voor wil zien.

Volgens de minister-president bevat de nota van Vande Lanotte nog andere lacunes. Zo is er nog altijd geen oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud