Bemiddelaars schrijven aan hun rapport

De drie koninklijke bemiddelaars François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz hebben zich aan het schrijven gezet van het rapport dat ze donderdag aan koning Albert II moeten bezorgen. Daarin zetten ze uiteen hoe de komende maanden de dialoog over de staatshervorming moet te worden voortgezet.

Centraal in het rapport staat ongetwijfeld de zoektocht naar de manier waarop de zogenaamde dialoog van gemeenschap tot gemeenschap kan worden gevoerd. Die moet dan tot een grote staatshervorming leiden. Het kartel CD&V/N-VA eist dat die wordt gevoerd tussen Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn Franstalige evenknie Rudy Demotte, dat er garanties komen op een staatshervorming en dat die uitmondt in een confederale logica.

De N-VA dreigde er twee weken geleden mee uit de meerderheid te stappen indien er tegen donderdag geen garanties op tafel liggen. Van een nieuw uitstel kan er voor Bart De Wever geen sprake zijn, liet hij toen weten. Vraag is of N-VA midden in de vakantie haar dreigement gaat uitvoeren.

Voor de Franstaligen kan er dan weer geen sprake van zijn dat Brussel niet bij de dialoog wordt betrokken.

Ook de partijen, de federale regering - via de vicepremiers - en eventueel de parlementsvoorzitters moeten voor de Franstaligen bij de dialoog worden betrokken. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud