Bemiddelaars verwijzen BHV naar ander onderhandelingskader

De koninklijke bemiddelaars François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz hebben hun eindverslag gepresenteerd aan de koning. De tekst moet als basis dienen voor de geplande communautaire dialoog.

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde staat niet op de agenda. Er moet "ten gepaste tijden een ander, uitgebreid onderhandelingskader in het leven worden geroepen om die problematiek overeenkomstig het federaal regeerakkoord op te lossen", luidt het in het persbericht van het paleis.

De dialoog moet vertrekken van een "wit blad", zonder taboes of voorwaarden, en zal zelf haar werkmethode, haar agenda, de thema's die ze aansnijdt en het tempo van haar werkzaamheden bepalen.

Voorts "kunnen" er deelakkoorden gesloten worden voor de regionale verkiezingen van juni 2009 en "in voorkomend geval kunnen ze door de bevoegde assemblees voor die datum worden goedgekeurd".

De kartelpartners CD&V en N-VA beraden zich vrijdag nog over het verslag van de koninklijke bemiddelaars. Het wordt vooral uitkijken naar de reactie van N-VA. Die partij houdt zondag een congres waar de leden zullen beslissen of de partij mee wil werken aan de communautaire dialoog. Vraag is of N-VA zal kunnen leven met de passage over BHV in het bemiddelaarsverslag. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud