Beslissing nakend over penitentiair verlof Farid Bamouhammad

Er is nog geen enkele beslissing genomen over het toekennen van penitentiair verlof aan Farid Bamouhammad. Dat heeft Laurent Sempot, de woordvoerder van het bestuur van de strafinrichtingen, aan Belga verklaard. Sempot bevestigt het bestaan van een advies vanwege de gevangenis Leuven-Centraal, maar weigert de inhoud ervan te preciseren. Het dossier zal de komende dagen beslist worden door de administratie of door de minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), luidt het.

Le Soir berichtte zaterdag dat gedetineerde Farid 'le fou' Bamouhammad een positieve evolutie doormaakt en in overweging zou worden genomen voor penitentiaire verloven. Een eerder verrassend bericht gezien de cipiers(vakbonden) hem afschilderen als een onhandelbare gedetineerde.

"Wij hebben een andere Farid Bamouhammad leren kennen tijdens zijn tweede maand verblijf", noteert Ilse Goris, een van de directrices van Leuven-Centraal, in een rapport van 10 juli, zo schreef Le Soir zaterdag.

Zonder de inhoud van dit advies te bevestigen, preciseert Sempot dat dit in geen enkel geval betekent dat het dossier is goedgekeurd.

Over de mogelijkheid om hem onder elektronisch toezicht te plaatsen - zoals ook door Le Soir wordt vermeld - zegt Sempot dat dit onder een andere procedure valt. Daarover beslist immers niet de administratie noch de minister maar de strafuitvoeringsrechtbank.

Farid Bamouhammad, een Fransman van Marokkaanse afkomst, zit sinds 2000 in de cel omdat hij zijn familie had gegijzeld in een Quick-restaurant in Drogenbos. In 2006 gijzelde hij in Brussel enkele familieleden tijdens zijn penitentiair verlof. Omdat hij al een heel leven veroordelingen aaneenrijgt, zou hij ten vroegste in 2026 kunnen vrijkomen, aldus mediaberichten eerder deze maand. In die tijd werd hij al meer dan 60 keer van gevangenis overgeplaatst. Na een staking en prikacties van de cipiers in Leuven-Centraal werd recent beslist om hem per 16 juli over te plaatsen naar de gevangenis van Andenne. Op 9 september zou hij opnieuw verhuizen naar Namen. (WAE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud