Bevalling van baby die als foetus geopereerd werd aan open rug, is goed verlopen

In het UZ Gasthuisberg in Leuven is via een keizersnede de baby op de wereld gezet die de afgelopen dagen de nationale pers haalde, omdat hij als eerste in ons land in de baarmoeder een operatie aan spina bifida (open rug) onderging. Het betreft een jongen die de naam Nilo meekreeg. Bij de geboorte woog hij 3 kilo 35 gram en was 50,5 cm lang.

Moeder en zoon stellen het op dit ogenblik goed. "De bevalling is goed verlopen en op het eerste zicht ziet alles er prima uit. Om volledig uitsluitsel te krijgen over de gezondheidstoestand van het kind moeten we echter nog de resultaten van bijkomende onderzoeken afwachten. Het zal nog een paar dagen duren voor we die kennen", aldus vader Johan Ashton.

Als bij een foetus "een open rug" wordt vastgesteld, werd er nu toe onmiddellijk na de bevalling geopereerd. In de VS wordt deze operatie al sinds een tiental jaren tijdens de zwangerschap uitgevoerd. Omdat uit een recente Amerikaanse studie bleek dat een ingreep tijdens de zwangerschap later veel voordelen heeft voor het kind, voerde het UZ Gasthuisberg in april een operatie uit op de foetus.

In ons land worden 5 kinderen op 10.000 geboren met een open rug. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud