BHV-burgemeesters: Respecteer bevoegdheid van Bourgeois

Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten deelt de kritiek van haar partijgenoot Johan Vande Lanotte op de burgemeesters uit Halle-Vilvoorde die weigeren verkiezingen te organiseren. "Maar ik respecteer de bevoegdheid van minister Bourgeois en stel me op als een loyale regeringspartner", aldus Lieten vrijdag na afloop van de Vlaamse ministerrraad.

Sp.a-lijsttrekker voor de Senaat Johan Vande Lanotte vindt dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) moet optreden tegen burgemeesters die weigeren verkiezingen te organiseren. Vande Lanotte spoort Bourgeois aan om consequent te zijn. Als hij de drie Franstalige burgemeesters straft omdat ze de wet niet naleven, moet hij de Vlaamse burgemeesters minstens op de vingers tikken. Bourgeois wil echter niet weten van sancties tegen de betrokken burgemeesters en ontkent dat hij met twee maten en twee gewichten meet. Hij noemt de acties van de burgemeesters perfect verdedigbaar op grond van het arrest van het Grondwettelijk Hof.

De kwestie belandde vrijdag ook op de tafel van de Vlaamse regering. Daar legde viceminister-president Lieten de kritische bedenkingen van haar partij op tafel. "Er kunnen toch vragen gesteld worden bij de acties van de burgemeesters die zich burgerlijk ongehoorzaam opstellen. Is dat wel tolereerbaar in een rechtstaat? ", aldus Lieten. Toch wil Lieten de zaak niet op de spits drijven. "Ik deel de bedenkingen van Vande Lanotte, maar ik respecteer de bevoegdheid van collega Bourgeois en stel mij loyaal op", luidt het.

Minister-president Kris Peeters vulde aan dat de hele regering "op de lijn van Bourgeois" zit. (EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud