Bijkomende middelen voor capaciteitsproblemen in onderwijs

De Vlaamse regering maakt dit jaar bijna 40 miljoen euro vrij voor bijkomende plaatsen in het onderwijs. Die gaan naar de steden en gemeenten waar de nood het hoogst is. De grootse brok, 20 miljoen euro, gaat naar Antwerpen. Dat maakte minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a), woensdag bekend tijdens een woelig debat in het Vlaams Parlement.

Woensdagmorgen heeft de Vlaamse regering een conceptnota van minister Smet goedgekeurd die de middelen voor extra plaatsen verdeelt. Naast de 30 miljoen euro die al in de begroting was voorzien komt er nog 9 miljoen euro, vooral uit onbenutte middelen voor scholenbouw. Dat brengt het totaal op 39 miljoen euro.

Daarvan gaat 20 miljoen euro naar Antwerpen. Gent en Brussel krijgen elk zes miljoen, Asse krijgt vijf miljoen en Denderleeuw twee miljoen.

Smet zegt dat de Vlaamse regering bij de nakende begrotingscontrole op zoek gaat naar extra middelen.

Oppositiepartij Open Vld is niet onder de indruk. "Dit is een heel klein druppeltje op een heel hete plaat", zegt Irina De Knop.

Minister Smet verdedigt zich tegen dat verwijt. De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren 108 miljoen euro vrijgemaakt voor bijkomende plaatsen, hoewel dat niet voorzien was in het regeerakkoord. "Dat is nog altijd veel geld", aldus Smet.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is "blij" met de verdeelsleutel, "al hadden we op iets meer gehoopt. Het zal niet genoeg zijn om om alles wat in de pijplijn zat, te honoreren". (KVH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud