Bijna 40.000 mensen verkrijgen elk jaar Belgische nationaliteit

Elk jaar verkrijgen zo'n 40.000 mensen de Belgische nationaliteit. De meerderheid van die "nieuwe Belgen" komt uit Europese landen. Dat blijkt uit de laatst beschikbare cijfers uit het jaarverslag 2011 van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR).

Het aantal vreemdelingen dat jaarlijks de Belgische nationaliteit krijgt, schommelt al enkele jaren rond de 40.000. Sinds 2003 zijn er weinig grote verschuivingen.

Edouard Delruelle, de adjunct-directeur van het CGKR, acht het waarschijnlijk dat door de hervorming en de verstrenging van de nationaliteitscode minder mensen de Belgische nationaliteit zullen verkrijgen. "We betreuren dat deze hervorming de nationaliteit niet meer beschouwt als een middel tot integratie, maar als een eindpunt."

Globaal gezien blijven de "nieuwe Belgen" voornamelijk afkomstig uit de landen van Europa. Daarna komt Noord-Afrika. De voorbije jaren verkrijgen steeds meer mensen uit Subsahara-Afrika en Aziƫ de Belgische nationaliteit. Hun aantal steeg tot respectievelijk 15,9 en 15,2 procent. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud