Bijna 40 procent meer Belgen tankten deze zomer al verkeerde brandstof op vakantie

Tijdens de eerste helft van juli heeft VAB-Reisbijstand tegenover dezelfde periode vorig jaar al 38 procent meer landgenoten te hulp moeten komen nadat ze op vakantie verkeerde brandstof getankt hadden. Dat meldt VAB zondag. Het aantal ongevallen waarbij de wagen goed was voor de schroothoop steeg met 14 procent. De VAB-alarmcentrale spreekt wel van een status quo voor het aantal technische en medische interventies in vergelijking met de eerste helft van juli vorig jaar.

"Benzine noemen ze in Spanje 'gasolina sin plomo' en diesel is daar 'gasoleo'. Voor je het weet, tank je de verkeerde brandstof", klinkt het bij VAB. Omdat de pistoolmond van een dieselpomp te dik is voor de brandstofingang van een benzinewagen, zijn het meestal dieselrijders die in de fout gaan. De volledige (dure) inhoud van de brandstoftank is na verkeerd tanken waardeloos en het risico op motorschade is groot.

VAB waarschuwt autobestuurders ook voor een nieuwe benzinevariant die in verschillende Europese landen aangeboden wordt: de E10 benzine. "Niet iedere wagen kan echter op E10-brandstof rijden. Je doet er dus best aan op voorhand goed te informeren bij je dealer of je wagen geschikt is", luidt het.

Tot slot noteerde VAB tijdens de eerste helft van juli ook een verdubbeling van het aantal vakantiegangers dat vervroegd uit vakantie moest terugkeren omwille van ernstige ziekte of overlijden in de familie. "In vergelijking met vorige zomer zijn we minder ziek geworden op vakantie, maar werden thuisblijvers vaker ziek zodat een dringende vervroegde terugkeer zich opdrong." (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud