Bijna vijfde meer uitgaven spoeddiensten op jaar tijd

Bezoek aan de spoeddiensten heeft de ziekteverzekering in 2011 71 miljoen euro gekost, een stijging met 17,6 procent tegenover een jaar eerder. Dat terwijl het aantal patiënten dat de spoeddiensten aandeed, maar steeg met 5 procent. Dat meldt de Artsenkrant op basis van een audit van het Riziv, het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Het aantal patiënten dat de spoed raadpleegde in 2011, steeg met bijna 5 procent. In 2011 kregen spoeddiensten 2,3 miljoen patiënten over de vloer.

Zij betaalden voor een artsencontact op de spoed gemiddeld 31 euro, of 3,5 euro meer dan in 2010. Die meerkost valt volledig ten laste van de ziekteverzekering, want voor patiënten is de spoed gratis.

In totaal waren alle contacten goed voor 3,9 miljoen (niet-technische) prestaties - patiënten kunnen namelijk meer dan één arts zien op de spoeddienst. Dat alles heeft de ziekteverzekering 71 miljoen euro gekost aan honoraria, oftewel een stijging van 17,6 procent tegenover 2010. Die toename is vooral toe te schrijven aan een toeslag die artsen van de ziekteverzekering kregen op hun erelonen.

Daarnaast is er een verschil van streek tot streek. Vlamingen doen met 173 contacten per 1.000 inwoners veel minder een beroep op de spoeddiensten dan Walen (267/1.000) en Brusselaars (295/1.000). Waar men minder zijn toevlucht zoekt tot de spoeddienst, is de huisarts dan weer populairder: Vlamingen gingen gemiddeld 4,6 keer per jaar naar de huisarts, Brusselaars slechts 2,8 keer. (VEK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud