Bioboeren voeren actie voor ggo-vrije landbouw

Tientallen bioboeren in Vlaanderen gaan de komende weken in hun veld een bord plaatsen met de boodschap dat hun teelt ggo-vrij is. Dat meldt BioForum woensdag. De organisatie vraagt dat er dringend werk wordt gemaakt van een wettelijk kader.

De commerciële teelt van ggo-gewassen is sinds tien jaar wereldwijd toegestaan. "Het risico op vermenging van ggo-teelten en andere gewassen is reëel", zegt BioForum. De biologische sector eist daarom een duidelijk wettelijk kader. Volgens de sector moet de politiek dringend werk maken van het zogenaamde coëxistentiedecreet, dat het samengaan van de twee teeltwijzen regelt.

Binnen de Vlaamse regering is er een principieel akkoord over de inhoud van het decreet. De regering heeft op 10 juli dat akkoord in een aangepaste versie nog eens bevestigd. De biosector wil dat het zo snel mogelijk wordt behandeld en gestemd in het parlement.

"Het coëxistentiedecreet is nodig om de bioboer te beschermen. Als er toch besmetting optreedt, moet de bioboer correct worden vergoed. Hiervoor ontbreken vandaag nog duidelijke garanties", luidt het. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud